Luizen weetjes.
Luizen zijn een veel en vaak voorkomend onderwerp, waar nog steeds veel vragen over bestaan. Om die reden hebben we hier héél veel informatie voor je. Het hebben van luizen is natuurlijk erg vervelend maar komt toch heel regelmatig voor en is soms gewoon simpelweg niet te voorkomen.
LET OP! Hoofdluis is erg besmettelijk. Maar volgens het RIVM hoef je niet meer het hele huis overhoop te halen om ze te bestrijden. Het kammen en wassen zou volstaan om luizen en neten goed te behandelen.
Na de zomervakantie en herfstvakantie is het erg vaak raak: hoofdluis op school. Vaak lijken het wel epidemieën. Alsof kinderen vaker luizen krijgen in de vakantie. Maar dat is het natuurlijk niet. Het wordt wel vaker ontdekt na de zomer- en herfstvakantie, omdat de meeste scholen dan op hoofdluis controleren. Ze zijn vaak lastig te bestrijden, omdat ze steeds vaker resistent zijn tegen de hoofdluismiddelen.
Besmettelijk.
Een luis is zeker niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Je kunt er vreselijke jeuk van krijgen. En als je kind het heeft, ben je na een week waarschijnlijk zelf aan de beurt (en de rest van het gezin). Want hoofdluizen zijn erg besmettelijk. Hoofdluis wordt hoofdzakelijk overgebracht door direct haar-haar-contact. Ze kunnen al tijdens een knuffel of zoen van het ene hoofd naar het andere lopen. De eerste eitjes komen na een week al uit. In een maand legt een luis zo’n 250 eitjes (dat is dus best veel). Daarna gaat het beestje zelf dood. De rol van overdracht via kammen, mutsen, jassen, petten, sjaals, koptelefoons, knuffels en beddengoed is volgens het RIVM nooit wetenschappelijk aangetoond.
Vastgeplakt
Haren wassen helpt echt niet tegen de luizen. En ze zitten net zo lief op vies als op schoon haar, dat maakt niets uit. Bovendien kunnen ze prima overleven in water. Controleer daarom regelmatig het haar van je kind. Luizeneitjes (neten) lijken een beetje op roos: het zijn grijswitte korreltjes of puntjes in het haar. Het grote verschil is dat roos los zit, terwijl luizeneitjes vastgeplakt zitten aan het haar.
Luizen
De luizen zelf zijn moeilijker te vinden, omdat ze zich steeds verplaatsen. Ze zijn ongeveer 3 mm groot en zijn grijsblauw of roodbruin van kleur. Een roodbruine luis heeft net bloed gezogen. Je kunt ze goed zien als je het haar kamt – doe dit het liefst met een speciale luizenkam – boven een wit vel papier of boven de wasbak. Vergeet natuurlijk ook je eigen haar niet en dat van eventuele andere gezinsleden te controleren.
Melden
Heeft je kind luizen, meldt het dan direct op school en aan andere betrokkenen zoals ouders van vriendjes, de oppas of aan de sportclub. Mogelijk heeft het anderen ook besmet. Je hoeft je kind niet thuis te laten, maar het is wel belangrijk dat alle besmette personen tegelijk en meteen worden behandeld. Anders kunnen ze elkaar weer besmetten. Sinds vandaag brengt de website www.luizenradar.nl in kaart wat ‘risicogebieden’ zijn. Ouders en schoolbesturen kunnen besmettingen aangeven op de website. Ook wordt de verkoop van hoofdluisproducten goed in de gaten gehouden.
Er zijn2 manieren van kammen
Er zijn twee manieren om van de luizen af te komen:
2 weken lang elke dag goed kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes gelegd gaan worden. Gebruik crèmespoeling om het haar pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen.
2 weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief. Er zijn vele middelen op de markt. Kies bij voorkeur voor een middel waar dimeticon in zit, daartegen kan de luis niet resistent worden. XTLuis is zo’n middel.
Heel je huis overhoop.
Het RIVM kwam in maart 2011 met belangrijke aanpassingen in de richtlijn hoofdluis. De belangrijkste wijziging was dat maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen en het stofzuigen van de auto niet meer nodig zijn. Ook ook de wel bekende luizencape wordt als overbodig gekwalificeerd. In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een goed antihoofdluismiddel. Het RIVM verklaarde dat de overdracht door bijvoorbeeld beddengoed van hoofdluis nooit wetenschappelijk is bewezen. Het is overigens ook niet wetenschappelijk aangetoond dat luis niet door linnen of kammen worden overgedragen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je nog vasthouden aan de oude richtlijnen:
Luizen, hoe krijg je ze weg (en na 7 dagen herhalen!)
Was alles dat je kind tot 2 dagen terug gebruikt heeft minimaal 10 minuten op ten minste 60 graden. Denk aan kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren en knuffels
Of verhonger de luizen door de spullen 24 uur in de diepvries te leggen, of door ze 48 uur in een gesloten zak te bewaren bij kamertemperatuur
Kammen en borstels uitkoken of ontsmetten met 70 % alcohol
Vloerbedekking en (auto)meubels goed stofzuigen. Gooi na het stofzuigen de stofzak weg.
Luizen voorkomen
Leen geen borstels, mutsen en dergelijke uit!
Hang jassen aan kapstokken minimaal 15 cm uit elkaar (want luizen kunnen niet springen)
Geef je kind een plastic zak om zijn jas en muts in op te hangen of laat het een goede luizencape gebruiken. Steeds meer scholen stellen het gebruik van een luizencape trouwens verplicht.